середу, 30 жовтня 2013 р.

Що потрібно врахувати при виборі породи собаки

У минулому матеріалі мова йшла про те, що люди дедалі частіше шукають всі можливі способи для захисту себе, рідних і приватної власності. Один з них: завести собаку, і чим більшу та злішу – тим краще. Як і казав, я не збираюсь когось від чогось відмовляти. Більше того, буду щиро радий, якщо завівши собаку, ви отримаєте одночасно надійного охоронця і вірного друга.

Аби зекономити вам трішки часу, зусиль і нервів, я підготував декілька порад стосовно вибору породи майбутнього чотирилапого компаньйона. Отже поїхали! Ви хочете завести собаку і вже кинули оком на декілька порід. Гуд!:) На даний момент ви стоїте перед вибором і вибір цей дуже важливий, адже хочете взяти на себе колосальну відповідальність не на день чи місяць, а на роки! Відкиньте емоції наскільки то можливо і спробуйте мислити максимально раціонально, зважте всі «за» і «проти» кожної породи. Вивчіть якомога більше інформації, відвідайте тематичні форуми, почитайте реальні відгуки тих, для кого собака стала частиною життя. Зробили це? Супер! Ні? Неодмінно зробіть!

І нарешті, дайте собі відповідь на 2 простих питання:

1. Чи дійсно ви любите собак і чи люблять їх ваші рідні? 

У першому випадку, вся ця ідея м'яко кажучи невдала, оскільки нічого крім розчарування і нервів особисто вам такі зміни в житті не принесуть, не кажучи вже про собаку. У другому випадку, ви ризикуєте мати натягнуті відносини чи навіть конфлікти з рідними, які тварин не люблять. До того ж, перед тим, як заводити собаку, переконайтесь, що в жодного члена сім’ї немає алергії на тварин. Взяти цуценя не проблема, а от шукати для нього нову сім’ю буде стресом для вас, рідних та малечі. Якщо ви дали щиру позитивну відповідь на перше питання – упевнений, що вас не злякає наступне.

2. Чи готові ви тратити, тратити і ще раз тратити?

ЧАС. Це одна з найдорожчих цінностей, що має людина. Тому заводячи собаку ви повинні усвідомити, що вона стане частиною вашого життя. Вас чекають щоденні прогулянки, як мінімум вранці і ввечері по 1-2 години. І це без вихідних. Гуляти доведеться під лагідним весняним сонечком, під пронизливим осіннім дощем, та в люті морози.  

Рвонути на море – також разом, але доведеться добре пошукати місце, де вас приймуть з собакою. В цьому плані до ЄС нам ще далеко. Завжди є й інші варіанти: ви можете віддати собаку на перетримку друзям-собаководам, попросити подбати про нього сусідів чи рідних, або віддати в спеціальний готель для тварин. Особисто я визнаю лише перший варіант, оскільки він найбільш надійний, про готелі й думати не хочу.

ГРОШІ. Витрати почнуться із купівлі самого цуценяти і повірте, на цьому не варто економити. Скупий платить двічі. За привабливо низьку ціну ви ризикуєте купити нездорове цуценя, на лікування якого підуть значні ресурси, а його психологічна нестабільність може колись вилізти боком. Гени вирішують все! Вивчіть родовід цуценяти, розпитайте у знавців породи про крові та розплідник.

Тепер порахуйте, скільки Вам щомісячно доведеться витрачати на утримання собаки. Якщо взяти до прикладу того ж таки алабая, потрібно усвідомити, що його вражаючий ріст та вага вимагають відповідного харчування. Наскільки я знаю, норма збалансованого сухого корму для алабая складає приблизно 1 кг. на добу. Середня вартість корму – 60 грн/кг. Отже тільки на харчування щомісячно потрібно буде витрачати – 1800 грн. Це не рахуючи витрати на вітаміни, препарати та ветеринарне обслуговування, вкусняхи, іграшки, заняття з кінологом, спецпідготовку (охорона, захист), виставки і багато чого ще. Мені дуже подобається алабай, але фінансово, я його не потягнув би. Більше того, мені 2 собаки обходяться десь так, а можливо й трішки дешевше ніж обходився б один алабай.

Тепер подумайте, де буде жити ваша собака. Якщо ви проживаєте у приватному секторі, то доведеться збудувати теплу буду і затишний вольєр. Це все також не одна тисяча гривень. Якщо собака буде жити з вами в квартирі, тут знову ж таки, потрібно врахувати особливості породи. До прикладу сиб. хаскі дуже нудьгують на самоті, а якщо ви ще й не догулюєте вранці – готуйтесь часто робити ремонт. А крім матеріальних витрат це ще й...

ЗУСИЛЛЯ та НЕРВИ. Якщо у вас колись вже була собака, то впевнений ви розумієте про що йде мова. Якщо ні – з радістю поясню! :) Для того, щоб ваша собака була елементарно вихованою та слухняною – доведеться попотіти. Деякі породи краще піддаються вихованню, деякі ж добряче помотають ваші нерви. Тому потрібно буде зціпити зуби і наполегливо шукати підходи та спільну мову. Для цього необхідно бути дійсно педагогом, вміти користуватись і «батогом», і «пряником». Під «батогом» не слід розуміти фізичну силу. Якщо ви надмірно жорстка і схильна до насилля людина – забудьте про собаку і купіть собі боксерську грушу. Виграють всі: собака, ви і продавець груші.

І на кінець, розвінчаю лише один з міфів про всесильність великих собак. Це для тих, кому впав в око кавказець чи середньоазіат для охорони.

Розмір НЕ має значення. Друзі, хочу, щоб ви усвідомили, що тих, хто серйозно замислив обікрасти вашу оселю чи завдати вам фізичної шкоди – не зупинять ні двохметровий паркан, ні сигналізація, ні камери спостереження, ні броньовані двері, ні захищені гратами вікна. Не зупинить й алабай. На всі ці засоби захисту у покидьків є свої засоби протидії. На жаль… Паркан можна перелізти чи зруйнувати, сигналізацію та камери відключити чи заглушити, двері та вікна зламати, а собаку отруїти чи застрелити…

Не хотілось би на такій ноті закінчувати матеріал. Тому закінчу на іншому! :) Якщо ви відповіли на 2 вищезгадані питання і готові йти далі – я щиро радий! Хочу побажати успіхів у пошуку майбутнього чотирилапого друга, а після того – взаємоповаги, порозуміння і лише позитивних емоцій. Сподіваюсь з цього тексту кожен з вас, друзі, отримав щось корисне для себе. Якщо потрібна буде якась інша моя порада – я завжди відкритий і з радістю допоможу. Пишіть в соц. мережах, а хто знає телефон – просто дзвоніть! Всього найкращого!

Немає коментарів:

Дописати коментар