середу, 16 жовтня 2013 р.

Як американці світ від кризи рятували

У вересні 2008-го я почав викладати в Київському міжнародному університеті. Сподіваюсь, що всі мої студенти того періоду пам’ятають причину глобальної економічної кризи. Тоді я був дуже завзятим і намагався вкласти важливі речі у кожну голову. Сподіваюсь не марно. Для тих, хто забув або мав щастя не вчитись в КиМУ і відвідувати мої нудні семінари – розкажу одним абзациком.

У тому ж таки вересні 2008 р.  LehmanBrothers, один з найбільших інвестиційний банків у США із півстолітньою історією (четвертий за рівнем капіталізації на той час, якщо бути точним) подарував світу «нежданчик» оголосив себе банкрутом. У лічені дні кредитні ринки США та інших країн фактично закрилися, а глобалізація зробила свою справу. Не зачепила криза хіба що КНДР. Навіть сомалійські пірати її відчули – чомусь менше кораблів почало ходити через їх підконтрольні води.

От минуло п’ять років. Криза так і не скінчилась, а на порозі вже нова, яка могла розпочатись прямо завтра. Так, завтра – це 17.10.2013. Тільки от тепер проблеми має не окремий американський банк, а дядя Сем особисто! «Дефолт США», ось головне словосполучення, яке з кінця вересня було на вустах політиків, економістів та фінансистів. Трейдери готувались до джекпотів, а колекторські компанії облизувались, немов собака перед трапезою.

А все через те, що Штати набрались боргів стільки, наче їх кредитує ПриватБанк! На ранок 17 жовтня Мінфін США матиме у розпорядженні всього 30 млрд. доларів при необхідному мінімумі 60 млрд. Виходить, що Штати вже банкрут, але це далеко не так. Справа в тому, що при дефолті країна може виконати свої зобов'язання за першої ж можливості, при банкрутстві це зробити неможливо –  пацієнта до життя вже повернути.

Тому уникнути технічного дефолту для США не проблема, потрібно «всього-на-всього» законодавчо підняти планку держборгу і відкласти проблему на завтра. Але американські законодавці не поспішали це робити, вони відтягували до останнього і вже три тижні жили без бюджету. Я думав таке тільки в нас можливо, але виявляється, що кровососі і папєрєднікі – явища інтернаціональні.

Насправді, вся проблема полягала у тому, що республіканці і демократи просто не могли домовитись про те, як же вберегти свою економіку, а заодно і відносну економічну стабільність у світі. Наскільки я знаю, каменем спотикання у цих переговорах було дітище президента - медична програма.  Сенат, де більшість мають демократи (обамівці), виступав проти того, щоб програму викреслили з бюджету. Але конгрес, де більшість за республіканцями, виступав категорично проти фінансування програми президента.

До завтра сенатори повинні були розробити бюджетний компроміс і запропонувати його республіканцям в палаті представників. І це сталось, вони домовились!! Буквально пару годин тому УП порадувала чудовою новиною: «Лідери Сенату врятували США від дефолту». В матеріалі говориться про те, що до 7 лютого це питання не підніматиметься. Фух, слава Макдональдсу, Айфону і Гонолупу (в цьому містечку народився Барак Обама)!

Я щасливий, що завтра буде все чудово, а День народження мого хрещеника не зіпсують погані новини з-за океану!

Немає коментарів:

Дописати коментар