понеділок, 14 жовтня 2013 р.

УзбаГоительная поГода

узбагойся

Нещодавно в неті зустрів інформацію від Гідрометцентру про те, що зима в Україні буде рекордно теплою з великою кількістю опадів у вигляді дощу. Дуже здивувався цим повідомленням, адже ще тиждень-два тому мережею гуляли зовсім інші прогнози, у тому числі від закордонних синоптиків. Відчув щось неладне і вирішив копнути трішки глибше :)

Огляд медіа:
  • 23.09.13. ZN,UA – «Американський метеоролог Джо Бастарді заявив, що зима в Європі знову очікується сувора, оскільки континент накриє величезний блокуючий антициклон. Крім того, низька сонячна активність у поєднанні з негативною північноатлантичної осциляцією (зниженням температури поверхні Атлантики) може викликати аномальний та затяжний холод. Таке явище спостерігалося в 50-х роках 20-го століття.»
  • 23.09.13. Bigmir.net – «Відомий німецький спеціаліст Домінік Юнг заявив онлайн-журналу web.de про те, що найсильніші морози в Європі очікуються в січні і лютому 2014 року. Про це свідчать і дані Національної служби погоди Німеччини.»
  • Не довго чекали наші синоптики і в той же день на сайті державного інформагентства Укрінформ вустами заступника Кульбіди спростували прогнози закордонних колег. І полетіло…

Якщо чесно, сам не вірю прогнозам більше ніж на 10 днів і Вам, друзі, не раджу! Тому тут навіть справа навіть не в тому, хто правильно прогнозує, а в тому, що відчувається у прогнозах Гідрометцентру політико-економічна нотка. Іншими словами, людей хочуть заспокоїти, що холодної зими не буде. Хто ж і для чого маніпулює прогнозами погоди? Спробуємо розібратись. Далі цікавіше;)

Автономія чи неЗАЛЕЖНІСТЬ

Відомо, що жодна олігархічна, авторитарна чи тоталітарна держава не хоче мати розумних, незалежних і вільних від себе громадян. Упевнений, що кожен з вас, друзі, з болем в серці віднесе Україну хоча б до однієї з цих категорій. Маємо, що маємо… Причина такій верховній «безцеремонності» доволі проста: розумними і незалежними людьми дуже складно керувати, їх важче контролювати, залякатувати, потрібно платити більші зарплати і т.д.

До чого я веду? Все дуже просто. В холодну зиму потрібно буде більше спалити енергоресурсів для опалення. Основний енергоресурс в Україні – природний газ (так вийшло, що він ще і російський). Виходить, що для того, щоб зігріти свій дім в найхолоднішу зиму за останні 100 років потрібно буде спалити дуже багато кубометрів газу, який і без того доволі дорогий (та й кажуть, що дешевшати не буде).

Тому люди для того, щоб пережити дуже холодну зиму будуть МАСОВО шукати альтернативу. НАРЕШТІ! В приватних будинках будуть ставити твердопаливні котли, теплові насоси, використовувати біопаливо та інші альтернативні джерела енергії.

Для власників квартир, які навіть в теплі зими платять за опалення доволі багато, вихід один – автономне опалення. Тільки от тут маленька проблемка…  В кінці серпня у ВР раді з’явився дуже цікавий законопроект №3142, яким пропонується заборонити населенню відключатись від централізованої тепломережі та, відповідно, переходити на автономне опалення. Не буду вдаватись у подробиці, кому цікаво для чого і хто це робить – читайте тут.

Чи хочуть енергетичної НЕЗАЛЕЖНІСТІ та АВТОНОМІЇ населення на Банковій чи Грушевського? Відповідь вище на 2 абзаци. Кому не вигідний масове споживання газу населенням? Про це трішки пізніше.

А поки головне: що робити простим людям. Трішки розуміючи ситуацію, пораджу вам, друзі, те, від чого ще ніхто не програвав – шукайте енергетичну альтернативу!
  • Для будинку. Аналізуйте, консультуйтесь та вибирайте твердопаливні котли з урахуванням ваших умов та потреб: на пелетах, брикетах, піролізні (газогенераторні), «всеїдні», задумайтесь про електричні, як часткову альтернативу газовим (якщо звичайно є три фази і хоча б 15 кіловат на будинок). Цікавтесь тепловими насосами, теплоакумуляторами під нічний тариф електроенергії та ін.. Ходіть по магазинах, а ще краще по профільних виставках, одна з таких – «Вогонь & Вода вашого дому» буде проходи менше ніж через місяць (7-10 листопада) в ВЦ «КиївЕкспоПлаза». Дуже рекомендую!
  • Для квартири. Тут вибір не такий широкий - твердопаливний котел поставити в квартирі вам точно не дадуть, тому енергоресурсом для автономного опалення може бути газ або електроенергія. Та й з тим проблема До прийняття/неприйняття вищезгаданого законопроекту така автономія висить на гачку. Знаю, що зараз автономне опалення можна розглядати не лише як поквартирне, а як побудинкове. Великий досвід у цьому плані має Всеукраїнська асоціація з питань енергозбереження, яка в рамках вищезгаданої виставки 7 листопада проведе конференцію сучасний стан та перспективи автономного опалення в Україні. Підсумком конференції має стати документ на противагу славнозвісному законопроекту №3142. Тому слідкуйте за новинами. Особисто я сподіваюсь, що здоровий глузд переможе і людям дозволять самостійно та ще й економно опалювати свої оселі.

Тонка труба

Так історично склалось (кляті папєрєднікі), що російський газ для «братньої» України коштує дорожче ніж для країн Євросоюзу (майже на 100 баксів за тисячу кубометрів). І це дуже бентежить український уряд, бо ціну для населення на блакитне паливо досить небезпечно піднімати, тим більше напередодні президентських виборів. Доводиться доплачувати з бюджету, а для цього потрібно більше обдирати підприємців, підвищувати штрафи за порушення ПДР і т.д. Правда от це також чомусь не покращує рейтинг Януковича і любов до Миколи Яновича… Але то питання іншої розмови.

Тому уряд вирішив купувати російський газ не в Росії, а в Євросоюзу по нижчій ціні. Та й надійніше це якось, бо у пік сезону ніхто не буде бавитись із вентилем… І це логічно, тут я віддаю належне уряду за те, що додумались до цього і навіть домовились і європейськими колегами.

Але продумали все як завжди – поверхнево… Не довго тривала «газова незалежність» - початок опалювального періоду показав «ху із ху» і в кого кишка труба тонка. Вже 7 жовтня Економічна Правда повідомила про те, що реверсні поставки газу з Європи скоротилися: з Угорщини більше ніж вдвічі, а Польща взагалі припинила поставки. Дуже оперативно на реверсні поставки відреагував Газпром та російський уряд (хоча ми прекрасно розуміємо що це одна структура, різняться тільки брендбуки і адреси офісів). У Мєдвєдєва назвали такі поставки шахрайськими та почали говорити про санкції проти України.

Тому загалом, у цьому плані прогнози Гідрометцентру можна трактувати як заспокійливе для себе самих. Мовляв, зима буде тепла і нам майже не потрібно вашого газу. Побачимо як будуть розвиватись події, але дуже сподіваюсь, що в АП та уряді знають справжні прогнози. А поки розберемось,  хто ж дійсно втратить від скорочення реверсних поставок газу в Україну.

Сім’я та друзі хочуть їсти 

Населення поки точно не відчує погіршення, тому буде продовжуватись стабільне пАкращення. Відомо, що основними імпортерами російського газу з Європи є всього три компанії: «Нафтогаз України» (закуповує газ німецької RWE), група ВЕТЕК вундеркінда Сім’ї – Сергія Курченко і холдинг ДТЕК Ріната Ахметова. Хто контролює фінансові потоки Нафтогазу, думаю ви теж здогадуєтесь. До речі, для інформації: головна нафтогазова компанія України нині на грані банкротства…

Тому як не парадоксально, але втратити, точніше недоотримати мільйони доведеться поки Сім’ї та оточенню самі знаємо кого (він як Волан-де-Морт, про нього не прийнято говорити в слух | жартую, поки, слава Богу, до того ще не дійшло :)).

Крім компанії-імпортерів постраждають юридичні особи, які споживають газ. Їх як відомо, держава не дотує (крім ЖКГ), тому ці організації вимушені споживати газ по справжній ринковій європейській ціні. От їх насправді жаль, адже доведеться знову споживати дорогий газ напряму з Росії. Хоча не факт, що в часи, коли російський газ з Європи у реверсному режимі йшов через «труби» вищезгаданих компаній, юр. особи отримували його по такій же ціні, як напряму від Газпрому а надприбутки осідали там, де вони осідають з 2010 року.

Зима близко *

Не вірю прогнозам, але сподіваюсь, що зима буде справжньою - багато снігу з грудня по березень; не надто холодною, але морозною – від 2 до 10 нижче нуля. Не хочеться, щоб нарти всю зиму пролежали в гаражі, а сноуборд на шафі.  :)

Вибачте за багато букв, сподіваюсь було цікаво :) Запрошую до коментарів!

девіз Старків (сага "Песнь Льда и Пламени")

Немає коментарів:

Дописати коментар