неділю, 20 травня 2018 р.

Cьогодні День пам'яті жертв політичних репресій

Cьогодні День пам'яті жертв політичних репресій

Черевоний терор пройшовся своїм смертельним катком і по моєму роду. Мій прапрадід Тимофій Пшик 1865 р.н. із родиною жив на "Козаківці" (район у Згурівці, де проживали вільні хлібороби - нащадки вільного козацтва). До більшовицької окупації працював на своїй землі, мав млини, худобу, реманент. Під час колективізації все майно забрали червоні терористи, але сам Тимофій Данилович у колгосп не рішов.

У Згурівці серед вільного селянства він мав авторитет, тому аналогічно вчинили й інші господарі. За це поплатився життям - більшовицький люмпен забив його до смерті біля своєї ж комори.

Похований взимку 1933-го на козаківському кладовищі у Згурівці. У цей час комунізм також убивав нашу націю голодом. Відомо, що в ті страшні місяці люди помирали прямо на вулиці і їх навіть не проводили достойно в останню дорогу. Під час похоронів мого прапрадіда в його могилі була захоронена жінка, ім'я якої сьогодні невідомо.

Маємо пам'ятати і ніколи не допустити подібного!

Традиційно в цей жалобний день разом із сучасними вільними хліборобами Згурівщини вшанували невинно убієнних та закатованих жертв політичних репресій, жертв Голодомору та Героїв Небесної Сотні.


Немає коментарів:

Дописати коментар